Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu

Posted by on Maj 30, 2017 in Nie tylko zwierzęta |

Książka kucharska – relikt przeszłości?

Książka kucharska – relikt przeszłości?

Kiedyś dostępna w każdym domu, ciężko było wyobrazić sobie gospodynie domową, która tej kuchennej biblii nie posiadała, czy zakupionej czy spisanej własnoręcznie w grubym zeszycie, a dziś?
Dziś to już nie jest tak oczywiste, co prawda książki kucharskie dalej istnieją i są wydawane lecz era ich świetności już przeminęła, a my napotykamy się na nie głównie na rodzinnych obiadach kiedy to odwiedzamy rodzinną starszyznę.

Co jest tego powodem? Zdecydowanie główną przyczyną stał się internet, nie wygrał on jakością przekazywanych przepisów kulinarnych lecz liczbą rozmaitych propozycji wersji dań. Dostęp do internetu ma już prawie każdy, a jeśli chodzi o bazę przepisów i porad kulinarnych nie możemy tych dwóch źródeł porównywać. Znajdziemy tam zarówno przepis na tatar z łososia jak i przepis na karpatkę bez glutenu, znajdziemy odpowiedź na temat obierania pomarańczy czy informacje jak gotować strączki. Od przepisów tradycyjnych po kucnie włoską, amerykańską, gruzińską, dania zarówno wegetariańskie jak i dla diabetyków, niezależnie czego szukamy najprawdopodobniej uda nam się to znaleźć.
Ta właśnie wszechstronność i łatwość sprawiła, iż wyszukiwarka internetowa ma sporo przewagę nad tradycyjną książka kucharską.