Pages Menu

Categories Menu

Posted by on Mar 7, 2020 in Medycyna i zdrowie |

Por – dlaczego warto go jeść?

Por – dlaczego warto go jeść?

Por to jedno z najpopularniejszych warzyw w kuchni polskiej. Większość z nas wykorzystuje go do przyrządzania niedzielnego rosołu i wywarów pod zupy. To także doskonały dodatek do wielu różnych dań: zapiekanek, gulaszy, zup kremów i aromatycznych sosów. Pory są także wyjątkowo zdrowe, pozytywnie wpływają na wiele układów w organizmie człowieka oraz mają zbawienny wpływ na nasze samopoczucie. Oto kilka prostych powodów, dla których warto włączyć pora do swojej diety!

Pory – wartości odżywcze i wpływ na zdrowie

Pory są niskokaloryczne i zawierają dużą ilość błonnika – to doskonałe, dietetyczne warzywo, które do swojej diety powinny włączyć wszystkie osoby dbające o sylwetkę. Podobne jak czosnek czy cebula, por to świetne źródło allicyny czyli związku wpływającego m.in. na odporność organizmu, regulującego ciśnienie krwi i wykazujące działanie przeciwnowotworowe. Duża zawartość witaminy A wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Pory bogate są w ważny dla kości i zębów wapń oraz potas, który ma niebagatelne znaczenie dla prawidłowego działania układu krwionośnego. Z powodu dużej zawartości kwasu foliowego por powinien być włączony do diety kobiet ciężarnych – witamina ta zapobiega m.in. powstawaniu wad wrodzonych u dziecka. Pory polecane są również cukrzykom oraz osobom cierpiącym na przewlekłe schorzenia układu oddechowego. Niestety, warzywo to może powodować dolegliwości trawienne oraz nie poleca się go osobom chorym na choroby żołądka i jelit.

Jak przyrządzać dania z pora?

Porem z powodzeniem możemy zastępować cebulę – jego intensywny, lekko ostrawy smak świetnie sprawdzi się jako dodatek do sosów i gulaszy. Miłośników ziemniaków z pewnością zachwyci zapiekanka ziemniaczana z porem przepis który jest wyjątkowo prosty i szybki. Z pora możemy również przyrządzić wspaniałą zupę rybną na bazie chudego, szlachetnego mięsa sandacza. Dodatkowo warzywo to świetnie nadaje się do przyrządzenia pysznego, rozgrzewającego kremu, który podawać można z grzankami i plastrami przypieczonego bekonu.